top of page

Tavlama Ä°ÅŸlemi

kanatcelik data merkezi

Tavlama, daha sonraki aÅŸamalarda iÅŸlenebilir olmasını saÄŸlamak için çeliÄŸin yumuÅŸatılmasını amaçlayan, ısıtma ve uygun bir sıcaklıkta tutmayı takiben uygun bir hızla soÄŸutma iÅŸlemlerin tümünü kapsar. Ancak, uygulanan iÅŸlemler, çeliÄŸin bileÅŸimini homojen biçime getirdiÄŸi gibi, tane boyutlarını da küçültür ve iÅŸlenme sırasında oluÅŸabilecek gerilmeleri giderir. Tavlama iÅŸleminin asıl amacı malzeme sertliÄŸini düÅŸürmek ve sonraki üretim operasyonlarının geliÅŸimini kolaylaÅŸtırmaktır.

ÇeliÄŸin ostenitik bir yapıya sahip olabilmesi için gerekli bir ÅŸekilde tavlanması gerekir. Ostenitik dönüÅŸümü saÄŸlayacak gerçek sıcaklık, çeliÄŸin bünyesindeki karbürün tamamının ergimesini saÄŸlayacak kadar yüksek olan sıcaklıktır. Bu sayede çeliÄŸin bünyesindeki alaşım elementlerinin sertleÅŸmeye olan yararlı etkilerinin tamamından istifade edilebilir. Bazı hallerde; takım çelikleri ve yüksek karbonlu çeliklerde olduÄŸu gibi aşınmaya karşı dayanımı saÄŸlamak amacıyla, ergimemiÅŸ halde bir miktar karbürün bulunması istenebilir. Bu takdirde ostenit sıcaklığı hiçbir zaman çeliÄŸin tane iriliÄŸini arttıracak bir seviyede yüksek tutulmamalıdır.

Tavlanacak parçanın her tarafının eÅŸit(homojen) bir ÅŸekilde tavlamasını saÄŸlayacak bir süre içinde, fırında kalması saÄŸlanmalıdır. Yaklaşık olarak her 25 mm kalınlık için bir saat gibi bir süre gerekmektedir. Tav süresinin kısa olması, yani hızlı tavlama iÅŸlemi, yüksek gerilimler meydana getirdiÄŸinden, çarpılmalara ve çatlamalara neden olur. Tavlama hızı, tavlanacak parçanın büyüklüÄŸüne, tavlanacağı fırının ısı iletme karakteristiÄŸine, tav ortamıyla tavlanan parça arasındaki sıcaklık farkına baÄŸlıdır.
 
Tavlama çoÄŸunlukla döküm, dövme veya haddeleme sonrası malzemelerin yapılarını dikkatle kontrol altında tutarak, yumuÅŸatmak ve kalıcı gerilimleri minimize etmek, iÅŸlenebilirliÄŸi iyileÅŸtirmek ve tokluÄŸu arttırmak için kullanılır. Birçok takım ve paslanmaz çelikler gibi bant halindeki çeliklerin çoÄŸu tavlanır. Demir-dışı metaller de tavlanır.

​

Tavlama iÅŸlemi olarak adlandırılan birkaç deÄŸiÅŸik iÅŸlem vardır;

  • Tam tavlama ; çeliklerde yüksek sıcaklıklara tavlanarak (tipik olarak 830 – 950°C) daha sonra oda sıcaklığına yavaÅŸ soÄŸutmayla uygulanır. Demir dışı metaller her alaşıma uygun sıcaklıkta tam tavlamayla yumuÅŸatılır ve yapıları rafine edilir.

  • Ä°zotermal(dönüÅŸüm) tavlama ; çelikleri tam tavlama sıcaklığına ısıtma, bir ara sıcaklığa soÄŸutma (tipik olarak 550 – 700°C) ve dönüÅŸümün yavaÅŸ olması için uzun bir süre bekletme, daha sonra oda sıcaklığına soÄŸutmayla uygulanır.

  • Ä°nterkritik tavlama ; çelikleri kimyasal bileÅŸimlerine göre tam tavlama sıcaklığı altına ısıtma (tipik olarak 723 - 910°C), ile uygulanır. Oda sıcaklığına soÄŸutmadan önce parçalar uzun bir bekletilir.

  • Kritik altı tavlama ; çeliklerde tipik olarak 650 –720°C de uygulanır, oda sıcaklığına soÄŸutma öncesi uzun süre bekletilir.

  • HomojenleÅŸtirme tavı ; demir ve demir dışı metallere uygulanabilir, malzeme yapısındaki yığılmaları (segregasyonları) kırmak için uygulanan, yüksek sıcaklıkta uzun süreli bekletme iÅŸlemidir.

  • Çözelti tavlaması ; genel olarak 1010-1150°C’lerde ostenitik paslanmaz çeliklere uygulanır. Stabil olmayan kalitelerde iÅŸlemi hızlı soÄŸutma veya su verme iÅŸlemi takip etmelidir. Üretim sırasında yumuÅŸatma amacıyla veya pas dayanımını optimize etmek için (örneÄŸin kaynak sonrası) uygulanır.

 

Yararları nedir?

​

Gerilim giderme, normalizasyon veya tavlama iÅŸlemlerinin hepsi metalleri ve alaşımları daha sonraki iÅŸlemlere veya amaçlanan kullanım ÅŸartlarına hazırlarlar. Malzemelerin kolaylıkla iÅŸlenme kabiliyetini kontrol eder, serviste çarpılmalarını önler, çatlama veya yarılma olmadan ÅŸekillendirilmelerini saÄŸlar, minimum çarpılmayla sertleÅŸme veya sementasyonu saÄŸlar veya paslandırıcı ortamlara dayanımını yükseltir.

​

​

bottom of page