top of page

kanatcelik urunler > sementasyon celikleri

Material Number

DIN

EN (EU)

1.6523

20NiCrMo2-2

1.7131

1.7147

16MnCr5
20MnCr5

AISI (SAE)

AFNOR

BS

20NCD2
805M20
16MC5
527M17
20MC5
-

Sementasyon Çelikleri

​

Sementasyon iÅŸlemi, yüzey sertliÄŸi aşınma dayanımı ve sürekli dayanımı iyileÅŸtirici özelliÄŸe sahip olmakla birlikte, parça çekirdek bölge dayanımı ve sünekliÄŸini de iyileÅŸtirir. Bu sayede büyük yüklerin taşınması, darbe tarzındaki yüklerin karşılanması saÄŸlanır. 

Sementasyon malzemeleri karbon oranı genelde % 0.10 – 0.20 arasındadır, bazı çeÅŸitlerde % 0.25 e kadar çıkabilir. Alaşımlı veya alaşımsız olarak üretilebilirler. 

Sementasyon çelikleri, sementasyon iÅŸleminden sonra deÄŸiÅŸik ÅŸekillerde ısıl iÅŸleme tabi tutulabilirler. Sementasyon iÅŸleminden sonra çekirdek bölgedeki karbon miktarı % 0.10 – 0.20 deÄŸerlerinde kalırken, yüzey bölgede karbon miktarı % 0.8 e kadar yükselir. Bu durumda yapılacak ısıl iÅŸlem sıcaklığının seçimi, parça yapısının her yerinde deÄŸiÅŸen karbon miktarı nedeniyle zorlaşır. Çekirdek bölge baz alınarak seçilecek sıcaklık parça cidar bölgesinde tane irileÅŸmesine, parça cidar bölgesi baz alınarak seçilecek sıcaklık, çekirdek bölgenin yeterince sertleÅŸememesine yol açar. Bu sebeple uygulanabilecek en kolay yöntem sementasyon sıcaklığından direkt sertleÅŸtirmedir. Bu yöntem sadece tuz banyosu ve gaz sementasyonundan sonra uygulanabilir. Yöntem ince taneli çelikler için daha uygundur. 

Sementasyon çeliklerinde karbon miktarının yükselmesiyle ve ilave edilmiÅŸ alaşım elementleriyle, çekirdek bölge dayanımı artırılabilir. Ancak en verimli sonuca, sementasyon sonrası çekirdek sertleÅŸtirmesi ile ulaşılabilir. Bu yönteme çift sertleÅŸtirme adı verilir. Çekirdek bölge uygun sertleÅŸtirme sıcaklığından ani soÄŸutulan parça, ara tavlama iÅŸlemine tabi tutulur ve ardından cidar bölge için uygun sertleÅŸtirme sıcaklığından ani soÄŸutularak cidar bölgenin sertliÄŸi saÄŸlanır. 

Sementasyon çeliklerinin kaynak kabiliyetleri iyidir. Alaşımlı çeliklerde kaynaktan sonra tavlama gerekir. TalaÅŸlı iÅŸlenebilirlik en iyi, normal tavlanmış veya kaba taneli yapıya sahip malzeme ile saÄŸlanır. YumuÅŸatma yapılmış malzeme kötü yüzey kalitesi verdiÄŸi için tercih edilmez.

bottom of page